Hortobágynak széles vize...

A Népdalkör bemutatása, ars poetica

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör már másfél évtizede, korosztályokat összekötő, elhivatott követe a Sárrét és a Hortobágy ízes pásztor- és szerelmes világot éltető népzenéjének. Szűkebb tájegységünk hagyományai mellett válogatunk, előadunk a Kárpát medence számunkra kedves dalaiból is. Legfontosabb a zenélés, az éneklés öröme, és hogy átadjuk az elődök élményt adó zenevilágából a legszebbeket.
A Népdalkör Vass Lajos Nagydíj, Különdíj, Kiemelt Nívódíj tulajdonosa. A KÓTA Zene Világnapi Staféta kiérdemlője, továbbadója, hétszeres Aranypáva Díjas, ötszörös Aranypáva Nagydíjas, Olsvai Imre díjas, KÓTA díjas.
A sikeres népzenei tevékenységhez vezető útmutatásokat köszönjük Benczéné dr. Mező Judit népzenekutatónak, Törő Gábor csikós számadónak, névadónknak és Ifj. Vigh Sándor alapítónknak, első művészeti vezetőnknek.
Hálásak vagyunk támogatóinknak, akik erkölcsileg és anyagilag több szinten és sokoldalúan pártfogoltak bennünket. A sok élményteli fellépés mellett állandó rendezvényeink az Ifj. Vigh Sándor - Emlékdíjas Nemzetközi Népzenei verseny- KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítő, Hangszervarázs- generációs élményhíd a Birinyi Gyűjtemény népi hangszereivel- Vándorkiállítás

Bízunk abban, hogy a „Hortobágynak széles vize…” második CD-nkkel népzene követi küldetésünk erősítése mellett sokak jókedvét, népzeneszeretetét szolgálhatjuk!

Ha felülök a Fekete-halomra című népzenei CD bemutatása

Ifj. Vigh Sándor a felhangzó összeállításokban tudatosan kereste a jól ismert népdalok dallam-, és szöveg változatait. Legfontosabb forrása Bencze Lászlóné, Szivárványos az ég alja,/Berettyóújfalu, 1982/ és a Püspökladányban, 1974-ben kiadott, A ladányi torony tetejébe c. ismert és népszerű gyűjtése. Elfeledett szövegek, szövegsorok szólalnak meg, melyekre Szűcs Sándor, A Sárrét világát feltáró írásaiban bukkanhat az érdeklődő olvasó. Gazdagította a szerkesztő munkát a Dr Ecsedi István és Bodnár Lajos 1927-ben, Debrecenben kiadott munkája. Hortobágyi pásztor-és betyár-nóták. A CD-n hallható 11 összeállítást egységessé teszi a természetes stílusos megszólaltatás, a vidékre jellemző zárt ,,e” hangok ejtése, vagy az hogy jól ismert dallam különböző változataira ismerünk az egyes összeállításokban. A CD-n Ifj. Vigh Sándor előadásában felhangzik az a dallam is, melyet oly sokszor énekelt Törő Gábor. Bizonyára az ő kemény egyenes hangján él sokak emlékezetében: Ha felülök a Fekete –halomra. Ifj. Vigh Sándor különleges, ugyancsak a régiektől tanult szájba rejtett ,,levélsíp” játéka itt is szól idézve a régi hangulatot, ami bizonyára más, de méltó módon emlékeztet az elődökre és Törő Gábor előadására. Szép példája ez a műsor a régi dallamok, énekesek megbecsülésének, az értő, jobbat-szebbet akaró újabb nemzedék értékőrző törekvésének.

Debrecen, 2008. Szent Jakab hava 24.

(A CD hangfelvételére a Dorogi Márton Művelődési Központban került sor. A lemez zenei rendezője Dr, Joób Árpád, a Nyíregyházi Főiskola Népzene tanszékének docense.)